OFERTA LICENCJI z dnia 22.10.2020 (składanie ofert bezterminowo)

Urządzenie do sterylizacji produktów spożywczych z kaskadowym systemem schładzania oraz zintegrowany układ do wykorzystania ciepła poprocesowego

Przedmiotem wynalazku jest urządzenie do sterylizacji produktów spożywczych z kaskadowym systemem schładzania składające się obwodu wody obiegowej, komory sterylizatora i wymiennika ciepła oraz obwodu wody pochłodniczej w chłodnicą przepływową, zbiorników wody, obwodu wody chłodzącej, układu zaworów doprowadzających i odprowadzających i zestawu czujników sterowanych poprzez centralny sterownik mikroporocesorowy.

Zintegrowany układ do wykorzystania ciepła poprocesowego składa się z dodatkowego zbiornika, do którego trafia poprzez zawór woda poprocesowa o najwyższej temperaturze, którą zalewany jest sterylizator na początku procesu sterylizacji poprzez otwarcie zaworu oraz którą podaje się poprzez otwarcie zaworu do wymiennika ciepła sterylizatora na początku etapu podgrzewania zamiast stosowanej dotychczas pary wodnej.

Dzięki kaskadowemu odbiorowi wody z wymiennika ciepła sterylizatora oraz wykorzystaniu gorącej wody do schładzania na początku etapu chłodzenia, w zbiorniku wody o najwyższej temperaturze wody pochłodniczej będzie zbierała się większa ilość wody o temperaturze powyżej 95°C możliwej do ponownego wykorzystania w sterylizacji, co według szacunków powinno przynieść 30% oszczędności w ilości pary zużywanej przez sterylizator podczas etapu podgrzewania oraz skrócenie czasu podgrzewania.

Opis patentowy: https://ewyszukiwarka.pue.uprp.gov.pl/search/pwp-details/P.414355?lng=pl

Załączniki

Nazwa Opis Typ
Urządzenie do sterylizacji prod. spoż. Urządzenie do sterylizacji produktów spożywczych z kaskadowym systemem schładzania oraz zintegrowany układ do wykorzystania ciepła poprocesowego PDF